fbpx

Young Entrepreneur Rickwin Huisman

“Impact maken, strategieën uitstippelen en concepten ontwikkelen. Dat is waarin Rickwin Huisman uitblinkt”

Sinds september 2017 is Rickwin Huisman gestart bij Peoplehouse als Young Entrepeneur. De komende periode richt hij zich op twee opdrachten voor DPA Group en DPA Cauberg-Huygen waar hij alle praktijkervaring opdoet die hij nodig heeft en kan toepassen voor het starten van een eigen onderneming.

Je hebt bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft. Waarom die studie?

“De architect is het startpunt in het bouwproces. Tijdens de start van het bouwproces heb je de grootste impact en worden de belangrijkste beslissingen gemaakt. Onder andere hoe een gebouw eruit komt te zien, hoe het gebouw tot stand komt en hoe het bouwproces zal verlopen. Tijdens mijn bachelor ontdekte ik dat ik steeds meer interesse kreeg in bedrijfsvoering en business management rondom deze processen. Daarom heb ik gekozen voor een master Construction Management & Engineering waarin je naast de technische aspecten relevante kennis vergaart die bijdraagt aan verandering, groei en innovatie binnen bedrijven en organisaties.”

 

Waarom past Peoplehouse bij jou?

“Om mij heen gaan studiegenoten naar grote consultancy-bedrijven en corporates. Hoewel ik dit ook buitengewoon interessant vind, gaat mijn interesse en ambitie uit naar het starten van een eigen onderneming. Echter, als ik vanuit de schoolbanken een eigen onderneming zou starten, zou ik in een enorm gat springen. En hoe sterk ik geloof dat het goed is om in het diepe te springen, dit moet niet roekeloos zijn. Ik bezit nog niet alle ondernemende skills en mis praktijkervaring en het netwerk om nu al een eigen bedrijf op te zetten. Peoplehouse is voor mij de perfecte kans om ervaring op te doen en alles te leren over het opzetten van een onderneming, waardoor ik er vol voor kan gaan als ik er wél klaar voor ben om voor mezelf te starten.”

 

Wat doe je precies bij Peoplehouse?

“Drie dagen per week werk ik aan een opdracht voor DPA Group, de overige twee dagen richt ik mij op een opdracht van DPA Cauberg-Huygen. Heel afwisselend dus.”

 

Kun je uitleggen wat het project voor DPA Group inhoudt?

“In 2023 wordt door de overheid verplicht gesteld dat alle bestaande kantoorpanden energielabel C of hoger moeten hebben. Daarnaast willen de banken al vanaf 2018 geen vastgoed meer financieren dat lager dan energielabel C heeft. Dit is voor veel vastgoedondernemers aanleiding om hun panden te verduurzamen. Samen met een Rene Dekart-Singgih (ook werkzaam bij Peoplehouse) ontwikkel ik een nieuwe dienst hoe DPA daar slim op in kan spelen. Het project begon ermee dat DPA Group zelf een oplossing zocht voor het verduurzamen van hun kantoorpanden. De zogenaamde pilot fase. Maar er zijn nog veel meer bedrijven die hun pand willen en moeten verduurzamen. Ik onderzoek hoe DPA Group daarin een leidende rol kan spelen. Ik ben dus dagelijks bezig met vragen als: wat wil de klant en hoe gaan we die klant bereiken? We werken volgens de lean start up methode. Ons Minimal Viable Product (MVP) is zo goed als af. Voor het einde van het jaar willen we de MVP gelanceerd hebben om vervolgens te kunnen opschalen.”

 

Wat vind je het leukst aan deze opdracht?

“Vooral de afwisseling vind ik heel leuk. De ene dag ben ik met hele technische aspecten bezig, zoals hoe ik isolatiewaardes bereken of bepaalde metingen kan doen. Daarnaast richt ik mij heel erg op strategische vraagstukken als: wat is het verdienmodel, wat zijn de kosten, welke klant zit op welk product te wachten, hoe bereiken we de klant het beste?”

 

Wat doe je precies bij DPA Cauberg Huygen?

“DPA Cauberg-Huygen is werkzaam in verschillende kennisgebieden. Denk aan: geluid, bouwfysica, duurzaamheid, trillingen en brandveiligheid. Onder die thema’s hangen verschillende business units die zich daarmee bezig houden. Voor elk van deze units verricht ik momenteel marktonderzoek. Ik kijk wat de concurrenten doen, welke trends er spelen en welke kansen er zijn. Vervolgens deel ik mijn opgedane kennis met de managers van de verschillende units. Waar zij over de inhoudelijke en technische kennis beschikken, ken ik de markt en beschik ik over een vernieuwende blik. Samen stippelen we vervolgens de (marketing) strategie voor komend jaar uit en bedenken we in dialoog welke stappen gezet moeten worden.”

 

Daarnaast volg je ook nog trainingen in het Entrepreneurs Lab van Peoplehouse?

“Ja, om de week op vrijdag komen we met heel Peoplehouse samen. In het Entrepreneurs Lab werken we enerzijds aan onze kennis over de markt en het ondernemerschap, anderzijds aan onze persoonlijke ontwikkeling. Het programma is heel veelzijdig. In het eerste semester van de training richten we ons vooral op persoonlijke ontwikkeling. Wie ben je, wat drijft je, waar ben je goed in. Daarnaast leren we hoe we een business case opstellen aan de hand van het businessmodel canvas en de lean start-up methode. In het tweede semester gaan we ons meer op acquisitie en marketing richten, en hoe we met investeerders omgaan. Per semester focust de training op een ander aspect van het ondernemerschap.”

 

Dat belooft wat. Waar hoop je over vijf jaar te staan?

“Ik hoop over een jaar, anderhalf jaar een concreet businessplan te hebben. Het lijkt mij prettig om hierover te kunnen sparren met mijn mede-Peoplehousers in het Entrepreneurs Lab. Over twee tot vijf jaar hoop ik dan ook een succesvol eigen bedrijf te hebben. Bij voorkeur in een innovatieve, duurzame tak van sport. Ik hoef geen prijsvechtende ondernemer te worden die voor het makkelijke geld gaat, liever maak ik zoveel mogelijk impact en draag ik met mijn werk een steentje bij aan een betere wereld.”

Impact maken, strategieën uitstippelen en concepten ontwikkelen. Dat is waarin Rickwin Huisman uitblinkt. Na zijn bachelor Bouwkunde leerde hij tijdens de master Construction Management & Engineering aan de TU Delft diverse bedrijven kennen waar hij ondernemende initiatieven heeft ontplooit. De aldaar opgedane kennis brengt Rickwin nu dagelijks in de praktijk bij Peoplehouse. Voor DPA Group en DPA Cauberg-Huygen werkt hij als Young Entrepreneur aan twee grote projecten op het gebied van strategie en conceptontwikkeling. Daarnaast volgt hij trainingen in het Entrepreneurs Lab van Peoplehouse. Zo werkt hij verder aan dat andere grote idee: het starten van een innovatieve, eigen onderneming. Lees meer.