fbpx

4 redenen waarom het wisselen van je werplek jou creatiever maakt

“Inspiration exists, but it has to find you working”

Soms heb je van die dagen. Je zoekt je vaste plek op kantoor op. Klaar om eindelijk die ene taak af te vinken waar je al een week tegenaan loopt te hikken. Tot je jezelf twee uur later betrapt op het doelloos heen en weer klikken tussen tabbladen. Samen met je inspiratie is ook je efficiëntie en productiviteit als sneeuw voor de zon verdwenen.

Komt dit scenario je bekend voor? Dagen kunnen oneindig lijken door een gebrek aan inspirerende prikkels. Vaak zoeken we die missende prikkels in een Whatsappsessie of nog maar een koffierondje. Maar er is een veel efficiëntere oplossing voor dit veelvoorkomende issue en het is nog simpel ook. Verlaat de bekende omgeving en ga op zoek naar een werkomgeving die je prikkelt en inspireert.

Hoe de omgeving onze creativiteit beïnvloedt
Wat er om ons heen gebeurt, heeft veel invloed op ons geheugen en denkproces. We worden geprikkeld door alles wat we waarnemen, bewust of onbewust. Vaak zien wij die prikkels als afleiding, maar ze kunnen ons ook helpen om creatief te zijn. En creativiteit stimuleert weer de innovatie en groei van bedrijven. Moeten werknemers nu massaal gaan schilderen of pottenbakken? Nee. We doelen hier op creatief denken, om zo tot nieuwe perspectieven, ideeën en oplossingen te kunnen komen. Nog meer reden nodig om een nieuwe werkplek op te zoeken? Lees hieronder vier redenen waarom dit jou creativiteit positief beïnvloedt.

1. Het doorbreekt je dagelijkse routine (en dat wil je)
Rob Adams, oprichter van innovatiebureau Six Fingers, schrijft in zijn boek dat creativiteit ontstaat door het openstaan voor nieuwe perspectieven en het doorbreken van logica en tradities die vastgeroest zijn in het geheugen. Jouw dagelijkse routine is voor jou vanzelfsprekend, oftewel ‘logisch’. Door in een andere omgeving te werken, doorbreek je een deel van die dagelijkse routine. Ineens sta je niet meer op de automatische piloot, maar word je gedwongen weer eens na te denken. Op deze manier ben je ontvankelijker voor nieuwe prikkels, die je weer op nieuwe ideeën kunnen brengen. Scarlet Thomas zei niet voor niets ‘Routine kills creative thought’.

2. Het helpt om oude denkpatronen los te laten
Uit onderzoek van Steven Smith en Edward Vela, twee professoren in de psychologie, blijkt dat we informatie beter herinneren in de omgeving waar die informatie is opgenomen. Denk maar eens aan dat je een kamer binnenloopt en meteen vergeet wat je wilde doen, terugloopt en je het weer herinnert. Dit wordt ook wel de omgevings- of contextafhankelijkheid van het geheugen genoemd. Wat heeft dit te maken met creativiteit? Door in een andere omgeving te gaan zitten zijn we beter in staat om herinneringen en gedachten los te laten. Hierdoor staan we meer open voor nieuwe ideeën en inzichten.

3. Hoe meer random stimuli, hoe beter
Veel creatieve oplossingen ontstaan door onlogische verbanden te leggen tussen irrelevante ideeën. Het leggen van deze verbanden kun je stimuleren voor willekeurige dingen, zoals woorden, beelden, objecten, geuren, geluiden en gedachten. Dit wordt random stimuli genoemd. Wanneer je in een vaste kantoorruimte aan het werk bent, zijn die random stimuli waarschijnlijk ver te zoeken. Door op een andere locatie te gaan zitten werken, een korte wandelpauze te nemen, even door social media te scrollen of door een gesprekje aan te knopen met iemand, kun je deze willekeurige prikkels zelf opzoeken.

4. Uit je bubbel stappen, zorgt voor nieuwe inzichten
Vaak omringen we ons met likeminded mensen. Dat geeft een prettig en veilig gevoel, maar zorgt er ook voor dat we steeds minder meekrijgen van andere meningen en perspectieven. Door steeds weer nieuwe (werk)plekken op te zoeken, ontmoet je ook andere mensen. Ieder persoon is uniek in normen, waarden, gedachten en standpunten. Daarom is sparren zo belangrijk. Door jouw ideeën met anderen te delen, krijg je de kans ze eens van een andere kant te bekijken. Zo houd je jezelf scherp en zorg je ervoor dat je niet enkel informatie verzamelt uit de bubbel van jouw eigen netwerk.

Get to work, get inspired
‘Inspiration exists, but it has to find you working’ zei Pablo Picasso ooit. Wanneer je je flow verliest, kan je je daarbij neerleggen. Je kan je veilige, comfortabele werkplek ook verlaten en een inspirerende, nieuwe locatie opzoeken. Een leuke koffietent om de hoek, een flexplek of een park vol inspirerende mensen. Wie weet dat je daar de prikkels vindt die jou de juiste inzichten, oplossingen en ideeën geven om jouw werk te doen. Of om toch die ene taak op je to do-list te kunnen afvinken.

Technische kennis, sterke sociale vaardigheden en een groot empathisch vermogen. Het is een gouden mix van kwaliteiten die Han Nguyen inzet voor Peoplehouse en partnerorganisaties. Dankzij haar scherpe blik weet ze ideeën en behoeftes van diverse stakeholders snel te vertalen naar iets tastbaars: producten of diensten waarmee echt waarde wordt toegevoegd. Voor de eindgebruiker én voor de maatschappij. Als young entrepreneur bij Peoplehouse zet Han zich o.a. in voor Pipelife, een van de grootste producenten van kunststof leidingsystemen in Europa. Han studeerde Strategic Product Design aan de TU Delft.